Je ziet toch steeds meer topsporters hoge sokken dragen en je vraagt je af hoe dat komt en wat voor nut hebben ze? Ervaren atleten gebruiken ze omdat ze de efficiëntie, het comfort en het herstel verbeteren. We willen samen uitzoeken waarom dat zo is en waarom er zelfs op een bescheidener niveau, met een redelijke investering, enorme voordelen aan te behalen zijn.
De fysiologie
Bloed stroomt in beide richtingen tussen het hart en andere delen van het lichaam: op de weg naar buiten duwt het hart het bloed naar de organen, op de terugweg werkt het hart als een vacuümpomp (de ventrikels zorgen voor het grootste deel van de bloedterugvoer ), maar in werkelijkheid en afhankelijk van het lichaamsdeel is dit min of meer moeilijk.
Als je erover nadenkt, moet bloed vanaf de enkels 1,20 meter verticaal reizen om het hart te bereiken: geen gemakkelijke taak! Ons organisme is uitgerust met een soort sluizensysteem en kleppen die de totale inspanning verdelen in een groot aantal stappen van centimeters.
Bovendien is er nog een andere bijzonderheid om te begrijpen. Er zijn twee netwerken van veneuze retour: een diep netwerk in het midden van de spieren en een oppervlakkig netwerk tussen de huid en spieren.
Het diepe of intramusculaire netwerk heeft een krachtig werkingsmechanisme: elke spiercontractie drukt de aderen samen, waardoor het bloed van klep naar klep kan stijgen. Over het algemeen veroorzaakt dit geen problemen, tenzij er een reeds bestaande veneuze ziekte is.
Het oppervlakkige veneuze netwerk heeft dit natuurlijke compressiesysteem echter niet en er bestaat een risico op stagnatie van het bloed, wat kan leiden tot gifstoffen, oedeem en zelfs beenpijn.
Hoe werkt dit?
Compressiekousen creëren een "kunstmatige" kracht rond de huid en maken het oppervlakkige veneuze netwerk plat, dat zo profiteert van een effect dat bloedstasis voorkomt en de veneuze terugkeer bevordert.
De effecten die werden herkend voor mensen met spataderen en flebitis konden gemakkelijk worden geëxtrapoleerd voor atleten.
Op de markt Er zijn twee hoofdtypen compressiekousen.
De eerste hebben geen voeten en eindigen bij de enkel en zijn meer bedoeld voor gebruik tijdens het sporten.
De anderen zijn meer (maar niet noodzakelijkerwijs) recreatief en hebben één voet en zijn vergelijkbaar met sokken.
In praktijk
Tijdens trainingen en wedstrijden kunt u dit type product gebruiken: het heeft een aanzienlijke impact op uw welzijn en de kwaliteit van het herstel na de training, maar de impact op uw prestaties is duidelijk marginaal: tenzij u zich op een zeer hoog niveau bevindt van prestaties, waarbij elk klein percentage niet te verwaarlozen is.
Sommige atleten vinden echter dat het verbeteren van de spiertonus van vitaal belang is omdat het het effect van ballonvaren vermindert en een gevoel van efficiëntie geeft waar sommigen niet meer zonder kunnen.
Herstel heeft een zeer reëel voordeel en het is medisch bewezen dat het voordelen heeft na het sporten.
De compressie beperkt drastisch de ophoping van bloed in de aangetaste gebieden, waardoor oedeem (zelfs als het niet met het blote oog zichtbaar is) en het gevoel van zware benen worden voorkomen, wat een zeer aanzienlijke herstelwinst oplevert.
Opgemerkt moet worden dat u voor maximale effectiviteit de vermoeiende sokken onmiddellijk na de inspanning moet aantrekken en niet moet wachten: dit is essentieel voor een optimale rust en om vermoeide benen te voorkomen.
Het nut van compressiesokken voor sporters is dus bewezen en het gebruik ervan wordt algemeen aanbevolen en levert een echt pluspunt op in ernst, vooral bij alle duursporten. Maar denk niet dat het gebruik van compressie beperkt is tot ervaren sporters.
De occasionele wandelaar of langeafstandswandelaar zal elke avond na zijn dagelijkse trektocht echte verlichting vinden door sokken te dragen die hem moe maken. De sokken optimaliseren de regeneratie en maken het gemakkelijker om de volgende dag opnieuw te beginnen door het ongemakkelijke gevoel van vermoeidheid en zware benen te elimineren.