Je hebt waarschijnlijk al eerder compressiekousen gezien, speciaal gemaakte kousen die de benen op verschillende lengtes zachtjes samendrukken. Maar als je ze nog nooit hebt hoeven gebruiken, weet je waarschijnlijk niet veel over ze.
Van de medische voordelen tot misvattingen over geschikt gebruik voor de leeftijd, er valt veel te weten over compressiekousen. Dus wendden we ons tot voetchirurg Amelia Allen, DPM, voor alles wat u moet weten.
Wat zijn compressiekousen?
Compressiekousen (of compressiekousen) zijn sokken van verschillende lengtes die zijn ontworpen om de benen iets meer samen te drukken dan gewone sokken. "Het belangrijkste doel", zegt Dr. Allen, "is om een betere bloedcirculatie in de benen te bevorderen.
dr Allen, een voorstander van compressiekousen, voegt eraan toe: "Het is heel praktisch en gebruikelijk. Maar tegelijkertijd is het een zeer onderbenutte optie." Met andere woorden, meer mensen zouden er baat bij kunnen hebben.
hoe ze helpen
dr Allen wijst erop dat er tal van onderzoeken en bewijzen zijn van de effectiviteit van compressiekousen, vooral bij aderproblemen in de benen. "Bijna 90% van de beenaandoeningen is veneus van oorsprong", merkt ze op.
Een voorbeeld is veneuze insufficiëntie. "Het is een disfunctie van de veneuze kleppen", legt Dr. iedereen "Het bloed verzamelt zich in de benen en de retourstroom naar het hart wordt verminderd."
Door de benen zachtjes tegen elkaar te drukken, verhogen de compressiekousen de druk in het weefsel onder de huid. "Dit vermindert overmatig lekken van vloeistof uit de haarvaten", voegt Dr. Allen voegt eraan toe: "en de opname van deze weefselvloeistof door de haarvaten en lymfevaten wordt verhoogd."
Het resultaat: minder zwelling en voorkomen van zwelling. Bovendien, volgens dr. Allen, "Het vermogen van de oppervlakkige aderen om uit te zetten om zich met bloed te vullen, wordt verminderd, waardoor wordt voorkomen dat het bloed terugstroomt en congestie veroorzaakt."
Wanneer bloed zich verzamelt in de aderen van de benen, zegt Allen, kan dit een reeks problemen veroorzaken, waaronder huidveranderingen, schade aan aderwanden en kleppen, flebitis (ook wel flebitis tromboflebitis genoemd), spataderen en zelfs bloedstolsels.
Naast de veneuze insufficiëntie heeft dr. Allen dat een andere veel voorkomende reden voor het dragen van compressiekousen is om de doorbloeding te stimuleren bij langdurig zitten, b.v. B. op een lange vlucht.
Bij minder lichaamsbeweging en een verminderde doorbloeding hoopt het bloed zich op in de benen, wat het risico op bloedstolsels kan vergroten. Hoewel het risico op bloedstolsels niet zo groot is als je gezond bent, heb je tijdens lange vluchten waarschijnlijk ongemak of zwelling opgemerkt. Compressiesokken helpen de doorbloeding in stand te houden en verminderen deze symptomen.
De soorten compressiekousen
Er zijn over het algemeen twee soorten compressiekousen: gegradueerde kousen en anti-embolische kousen. Zoals altijd dient u bij vragen uw zorgverlener te raadplegen.
Gegradueerde compressiekousen zijn het meest voorkomende type en worden door de meeste mensen gebruikt. Deze kousen zijn verkrijgbaar in verschillende compressieniveaus, waarbij het strakste niveau rond de enkel gaat en het meest losse niveau omhoog gaat.
Compressiekousen zijn er meestal in twee lengtes - tot aan de knie.
en tot aan de dij - maar ook complete compressieleggings worden steeds vaker gebruikt door sporters.
Anti-embolische kousen hebben een specifieker doel. Ze zijn ontworpen om de doorbloeding in stand te houden en daardoor bloedstolsels te voorkomen, vooral bij bedlegerige patiënten die na een operatie bedlegerig zijn.
Kan iedereen ze dragen?
Het mooie van compressiekousen, volgens Dr. Allen dat je geen toestemming van een arts nodig hebt om ze te proberen en dat er voor de meeste mensen geen risico's zijn.
Sommige mensen maken zich misschien zorgen omdat compressiekousen strakker zitten dan gewone sokken of omdat ze sporen achterlaten op hun benen. "Misschien maak je je zorgen," zegt ze, "of de compressiekousen de bloedstroom daadwerkelijk afsnijden of niet.
Dat is een misvatting , zegt ze. "99% van de mensen niet. Het wordt alleen een probleem bij ongezonde mensen met een ernstig aangetaste hartfunctie of een ernstige perifere arteriële aandoening waarbij de bloedstroom tussen de voeten of benen en het hart slecht is."
De meeste compressiekousen die je in sportwinkels of zelfs drogisterijen vindt, hebben toch maar lichte tot gemiddelde compressie, zegt ze.
dr Botek voegt eraan toe dat hoewel compressiekousen voornamelijk worden geassocieerd met oudere patiënten, ze eigenlijk geschikt zijn voor volwassenen van alle leeftijden. "Je moet ze gewoon zelf proberen om te weten of ze geschikt voor je zijn en niet na een dag opgeven, of het nu voor dagelijks gebruik is of als atleet", zegt ze.
Advies voor nieuwe dragers
Volgens dr. Goed om ze uit te doen. "Denk niet dat je ze van ontbijt tot diner moet dragen", zegt ze. "Soms moet je eraan wennen als je ze ongemakkelijk vindt, zoals het inlopen van een nieuw paar schoenen.
Je moet ook overwegen of je de sokken boven of onder de knie wilt dragen, zegt dr. Allen, hoewel sokken tot onder de knie vaker worden gedragen. "Als je dikkere kuitspieren hebt, zou ik compressiekousen boven de knie aanraden", zegt ze. "Soms kunnen de extra centimeters materiaal zorgen voor meer comfort aan de bovenkant van de kuit, zodat het niet noodzakelijkerwijs strak tegen de huid zit."
En ze voegt eraan toe: "Vergeet niet dat de compressiekousen slechts een deel van je routine zijn. Zorg ervoor dat je veel water drinkt, een zoutarm dieet volgt en je benen traint.
Ze vervolgt: "Langdurig zitten of staan kan ook zwelling van de benen veroorzaken. Probeer een balans tussen beide te vinden, zodat je spieren aan het werk zijn en je niet alleen door de zwaartekracht buigt."