Compressiekousen zijn medische hulpmiddelen die overdag worden gedragen om de veneuze terugstroom te vergemakkelijken bij het staan of zitten, maar niet bij het liggen.
Waarom is het niet nodig om compressiekousen te dragen als u ligt?
Compressiekousen, kousen en panty's zijn compressieapparaten die zijn ontworpen om de veneuze terugkeer in de benen te bevorderen. Als u te lang zit of staat, heeft het bloed moeite om van de benen naar het hart te komen, wat veneuze stasis wordt genoemd. Het bloed hoopt zich op in de beenaderen en kan tot complicaties leiden (spataderen, flebitis of veneuze trombose).
Om te voorkomen dat het bloed in de aderen stagneert en moeilijk omhoog komt, wordt veneuze compressie toegepast door degressieve druk langs het been uit te oefenen, die de vloeistof naar boven duwt en begeleidt.
Bij het staan is er een hoog risico op veneuze congestie door de zwaartekracht en de lange afstand die het bloed moet afleggen tussen de voeten en het hart. Daarom speelt compressie een belangrijke rol. De afgelegde afstand tijdens het zitten is minder, maar de hurkzit en de druk van de zitting op de achterkant van de dijen blokkeert gedeeltelijk de bloedbaan, waardoor de benen en dus de aderen samengedrukt worden. Het is nog erger als de benen gekruist zijn. Compressie is daarom ook nuttig bij lange reizen of bij activiteiten waarbij lang moet worden gezeten.
Bij liggen is het risico op veneuze congestie immers zeer klein. Daarom is het goed voor je bloedsomloop als je op een kussen gaat liggen met je benen omhoog. Dit komt simpelweg omdat je het voor het bloed gemakkelijker maakt om van je voeten naar je bovenlichaam te stromen. Het is dus duidelijk waarom compressie niet nodig is en zelfs wordt afgeraden. Het is beter om met opgeheven benen te slapen! Bijvoorbeeld door een groot kussen onder je benen te leggen, of zelfs door wiggen of 10 cm hoge verhogingen onder de voeten van het bed te plaatsen.
Hoewel het weinig zin heeft om 's nachts compressiekousen te dragen, is het belangrijk om te onthouden dat compressiekousen idealiter 's ochtends moeten worden aangetrokken zodra u opstaat (of direct na uw ochtenddouche), voordat uw benen beginnen te zwellen. Er zijn ook compressiesupplementen die het dragen van kousen vergemakkelijken (bv. kousentrekkers) die je via deze link: bit.ly/3I8L8ZX van Ibismall kunt krijgen en om zware benen te ontlasten.
In welke gevallen kunt u 's nachts compressiekousen dragen?
Na een operatie
Na een operatie is het vanwege de bedrust vaak nodig om direct na de operatie compressiekousen aan te trekken. Afhankelijk van het type operatie, de diepte van de verwondingen en het geopereerde ledemaat, kunnen compressiekousen vanaf enkele dagen tot enkele weken na de operatie worden gedragen, waarbij de kousen dag en nacht worden gedragen gedurende de door de arts voorgeschreven duur. Chirurgie aan spataderen of kruisbanden in de knie vereist langdurige bedrust met compressiekousen die dag en nacht moeten worden gedragen.
Op een lange reis
Een lange reis is een gunstige voedingsbodem voor veneuze congestie: lang zitten. Of de reis nu per vliegtuig, auto, trein of boot is, de situatie kan het nodig maken om met compressiekousen te slapen.
Of u nu zit of zelfs ligt in een schuine houding, alleen al het feit dat u lange tijd (meer dan 4 uur) doorbrengt in een krappe ruimte die relatief oncomfortabel is voor de benen, rechtvaardigt het dragen van compressiekousen tijdens het slapen, aangezien dergelijke situaties uitzonderlijk zijn, tenzij u een stewardess of stewardess. Het vliegpersoneel is overigens gewend om op middellange en langeafstandsvluchten compressiekousen te dragen. Dit is heel anders dan slapen in je eigen bed met kousen aan, wat niet aan te raden is.
Met lymfoedeem
Afhankelijk van de vorm van lymfoedeem en het ontwikkelingsstadium kan het raadzaam zijn om dag en nacht lymfatische compressietherapie te dragen om het oedeem te verminderen of in stand te houden.